Dziś ,tak
jak obiecałam niektórym, podzielę się przepisem na tort słonecznikowo-kajmakowy
który upiekłam na urodziny dla mojej drugiej połówki.
Tort był
tradycyjnie na biszkopcie, zatem trzeba
najpierw upiec biszkopt:
Składniki do biszkoptu:
Szkl. przesianej
mąki przennej (z przesianej mąki biszkopt wyjdzie wyższy).
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szkl.cukru
4 jaja
Białka jaj
ubić na sztywną pianę.
W osobnym
naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
I tak
kolejno do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem ciągle
miksując na najwyższych obrotach miksera.
Następnie stopniowo
wsypywać do masy, mąkę z proszkiem i miksować na najmniejszych obrotach lub jak
kto woli mieszać już łyżką (ja wolę miksować).
Biszkopt piec
w 180 stopniach (góra i dół) przez ok 30 min.
Do wykończenia tortu potrzebne nam będzie:
100g karmelizowanego
słonecznika – w tym celu wysmarowaną
tłuszczem (olejem) patelnię wysypujemy łuskany słonecznik. Podpiekamy na małym
ogniu, ciągle mieszając, aby słonecznik się nie przypalił. Gdy słonecznik się
lekko zarumieni posypujemy go cukrem i znowu podpiekamy, ciągle mieszając, do
momentu rozpuszczenia cukru. Cukier powinien się rozpuścić i oblepić ziarnka
słonecznika.
Wysypujemy słonecznik z patelni na duży talerz
,tak aby się zbytnio nie posklejał.
1 puszka
kajmaku- ja kupiłam gotową ,ale można kupić mleko skondensowane słodzone i
je ugotować (ok 2-3 godziny),wtedy powstanie kajmak.
1 krem do
tortów śmietankowy- również kupiłam gotowiec:P, ale równie dobrze można
przyrządzić go z budyniu (kiedyś napiszę o tym).
0,25 dkg serka
mascarpone
Przyrządzić
krem wg wskazówek na opakowaniu. Do przygotowanego kremu dodać serek mascarpone
i wszystko razem zmiksować na gładką masę.
I teraz biszkopt
dzielimy na dwie równe części, przecinając go w połowie wysokości. Spodnią
część biszkopta zwilżamy kawą zbożową, polewając go łyżeczką, aby nie był zbyt
suchy. Trzeba uważać aby nie przesadzić.
I teraz
zaczynamy się bawićJ
Trzeba wysmarować spodnią część biszkopta
kajmakiem(zostawiamy sobie 1/3 kajmaku na wierzch tortu), posypać całość
obficie słonecznikiem i pokrycie całości jedną częścią kremu (ok3/4).
Następnie
przykrywamy tort drugą częścią biszkoptu. Znowu zwilżamy, tym razem wierzchnią
część i smarujemy pozostałym kajmakiem. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem
i dekorujemy wg własnych fantazji.
Ja znam podobne ciasto-na biszkopt masę kajmakową wymieszaną z prażonym słonecznikiem, na to bitą śmietanę (można z dodatkiem kawy, to wtedy ma smak cappuccino), na wierzch coś czekoladowego-ciapki z czekolady, polewa, posypka. Równie dobre jak ten tort podejrzewam. :)
OdpowiedzUsuńOoo dzięki,też fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń