środa, 1 kwietnia 2015

Lasagne ze szpinakiem


Pyszna! Nawet dzieci ją uwielbiająJ  Masz złe skojarzenia z dzieciństwa, jeśli chodzi o szpinak? Po tej lazangni będziesz szpinak ubóstwiać.



Składniki:
Makaron na lazagne
1 opakowanie mrożonego szpinaku (jak macie świeży to jeszcze lepiej)
3 ząbki polskiego czosnku
Żółty ser lub typu mozarella
Sos beszamelowy:
Ok. 1 szklanka mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Roztapiamy masło. Do masła wsypujemy mąkę (powstanie zasmażka) rumienimy zasmażkę. Dolewamy etapami mleko, gotujemy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sola i pieprzem i odrobiną cukru.

Szpinak podgrzewamy na patelni i doprawiamy go zmiażdżonym czosnkiem i solą. (Świeży szpinak oczywiście uprzednio siekamy).

Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy troszkę sosu beszamelowego, na sos układamy jedną warstwę makaronu do lasagni. Na makaron wykładamy część szpinaku. Posypujemy całość startym serem. I znowu wykładamy warstwę makaronu, smarujemy beszamelem i dajemy szpinak i ser i tak na przemiennie. Na wierzch ostatecznie posypujemy całość serem.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok 190 st. przez ok 30 minut (góra/dół). Po 30 minutach odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze bez przykrycia, aż do zrumienienia sera. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam szpinak ,więc to danie zaliczam do jednych z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń