piątek, 1 maja 2015

Pizza ze szpinakiem i gorgonzolą


Składniki do ciasta:
3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
oregano
papryka słodka
2 garście płatków owsianych
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Natępnie zabieramy się za przygotowanie drożdży:
5dkg drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki ciepłej wody i pół szklanki ciepłego mleka
szczypta cukru do drożdży
Drożdże mieszamy z oliwą,mlekiem,wodą i szczyptą cukru.

Drożdże wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno odchodzić od ręki (nie powinno się kleić do ręki) i być nie zbyt twarde (takie jak na pierogi).
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ręczniczkiem. Odstawiamy na ok 15min do wyrośnięcia.

Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki:
200g mrożonego szpinaku (jeśli macie świeży to jeszcze lepiej)
2 ząbki czosnku
czosnek granulowany i sól
Szpinak dusimy na patelni. Doprawiamy go solą i czosnkiem.

100g sera typu gorgonzola
5 dużych plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku (jeśli zdecydujecie się na boczek to warto go wcześniej troszkę zeskważyć na patelni)
ser typu mozzarella bądż zwykły żółty do posypania po wierzchu


Gdy ciasto wyrośnie,rozwałkowujemy je tak,aby powstał bardzo cieniutki placek (tak jak na pierogi:P). 
Placek najlepiej już teraz przeżyć na blachę wyłożoną papierem,na której będziemy piec pizze. Można zrobić wokół pizzy brzeg z serem w środku co pozwoli nam ładnie uformować koło.

Na placek wykładamy szpinak i szynkę i całość posypujemy mozzarellą oraz gorgonzolą.

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na termoobiegu ok 8min (do zrumienienie się ciasta).


No i przepis na mój ulubiony SOS CZOSNKOWY :
Składniki:
 jogurt naturalny
3 ząbki  polskiego czosnku
szczypta cukru
szczypta soli
oregano
Czosnek miażdżymi i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą,cukrem i oregano. Ja daję więcej cukru,aby sos był słodko-ostry.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz