Pyszna!
Nawet dzieci ją uwielbiająJ Masz złe
skojarzenia z dzieciństwa, jeśli chodzi o szpinak? Po tej lazangni będziesz
szpinak ubóstwiać.
Składniki:
Makaron na
lazagne
1 opakowanie
mrożonego szpinaku (jak macie świeży to jeszcze lepiej)
3 ząbki
polskiego czosnku
Żółty ser
lub typu mozarella
Sos
beszamelowy:
Ok. 1
szklanka mleka
2 łyżki mąki
pszennej
1 łyżka
masła
Przygotowujemy
sos beszamelowy:
Roztapiamy
masło. Do masła wsypujemy mąkę (powstanie zasmażka) rumienimy zasmażkę. Dolewamy
etapami mleko, gotujemy ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sola i
pieprzem i odrobiną cukru.
Szpinak
podgrzewamy na patelni i doprawiamy go zmiażdżonym czosnkiem i solą. (Świeży
szpinak oczywiście uprzednio siekamy).
Na dno
żaroodpornego naczynia wylewamy troszkę sosu beszamelowego, na sos układamy
jedną warstwę makaronu do lasagni. Na makaron wykładamy część szpinaku. Posypujemy
całość startym serem. I znowu wykładamy warstwę makaronu, smarujemy beszamelem
i dajemy szpinak i ser i tak na przemiennie. Na wierzch ostatecznie posypujemy
całość serem.
Naczynie
przykrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze ok 190 st. przez ok 30 minut (góra/dół). Po 30 minutach
odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze bez przykrycia, aż do zrumienienia sera.
Smacznego!
Uwielbiam szpinak ,więc to danie zaliczam do jednych z najlepszych :)
OdpowiedzUsuń