A tymczasem coś na dzisiejszy czas:]
Składniki:
1 kg mąki pszennej typ 550 lub innej wg uznania
1l letniej wody
60g świeżych drożdży lub 15g suchych drożdży
4 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
4 łyżki oleju
ZIARNA według uznania
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl pestek dyni
1/2 szkl siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do zaczynu dodajemy cukier,sól i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewamy drożdżową mieszankę i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto od razu przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki i wkładamy do zimnego piekarnika. Chlebek wypiekamy w temperaturze 180st przez 1godz i 15 min. Smacznego :*

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz