Składniki:
20 dkg mąki
pszennej (2 szklanki)
2 jajka
1 szklanka
mleka
1 szklanka
wody
1 łyżka
oliwy
2 łyżeczki
cukru
szczypta
soli
olej do
smażenia
Białka
ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek wlewamy kolejno miksując
mleko,żółtka i wodę.Dodać mąkę i dokładnie wymiksować. Na końcu dodajemy do
smaku cukier,sól. Wlewamy 1 łyżkę oliwy-dzięki czemu naleśniki nie będą
przywierać do patelni. Ciasto na naleśniki odstawiamy na godzinę,aby
wyeliminować pęcherzyki powietrza które powstały na skutek miksowania (można
też piec od razu i też się nic nie stanie).
Piec na
rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Wskazówki
jak łatwo wykonać naleśniki znajdziecie pod linkiem TUTAJ NALEŚNIKI
Farsz-nadzienie:
1 paczkę
mrożonego szpinaku (jeśli macie świeży to jeszcze lepiej)
Ser typu
FETA
2 ząbki
czosnku
Słoik suszonych
pomidorów (280g) –ja użyłam pomidory
zakupione w LIDL
Sól
Na patelni
dusimy szpinak. Do szpinaku dodajemy pokrojone pomidory i ser Feta. Wszystko
razem podgrzewamy na patelni. Gdy wszystkie składniki się ze sobą fajnie
połączą,przyprawiamy oregano,bazylią i solą wg.uznania. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
Tak
przygotowany farsz wykładamy łyżką na naleśnik. Ja sobie smaruję połowę
naleśnika i składam go na poł i znowu na pół,tak aby powstał trójkąt. Nadziane
naleśniki ponownie podpiekam na patelni.
Naleśniki
podaję z sosem czosnkowym,którego przepis znajdziecie pod linkiem TUTAJ Sos czosnkowy.
Naleśniki są
przepyszne! SmacznegoJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz