wtorek, 30 lipca 2013

Naleśniki- przepis podstawowy

Składniki:
20 dkg mąki pszennej (2 szklanki)
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek wlewamy kolejno miksując mleko,żółtka i wodę.Dodać mąkę i dokładnie wymiksować. Na końcu dodajemy do smaku cukier,sól. Wlewamy 1 łyżkę oliwy-dzięki czemu naleśniki nie będą przywierać do patelni. Ciasto na naleśniki odstawiamy na godzinę,aby wyeliminować pęcherzyki powietrza które powstały na skutek miksowania (można też piec od razu i też się nic nie stanie).
Piec na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. 

Nakładanie naleśników na patelnię nie jest prostą sprawą. Ja używam patelni teflonowej,na której rozgrzewam dosłownie 3 krople oliwy. Wlewam małą chochelkę ciasta naleśnikowego na lekko pochyloną patelnię,tak aby samoistnie się rozprowadzało po patelni,tworząc placek. Placek musi być cieniutki. Można przewracać naleśniki przerzucając,a można do tego użyć drewnianej łopatki. Naleśniki bardzo szybko się pieką dlatego trzeba przy tym bardzo uważać,aby nie przypalić placka (mi wystarcza ok 10 sekund do upieczenia jednej strony placka).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz