Dziś śpieszę
do was z pysznym i aromatycznym ciastem. Jest to ciasto szybkie do
sporządzenia,bo nie wymaga pieczenia. Mimo iż jest schłodzone to dzięki aromatowi
amaretto idealnie nadaje się na jesiennie dni do pysznej kawci J
Składniki:
2 duże
paczki biszkoptów ok 400g (ja użyłam tych podłużnych z Lidla)
Krem do
tortów o smaku Tiramisu (użyłam Delecta)
Serek mascarpone
0,5 kg
śliwek świeżych
100ml syropu
amaretto
Pół szklanki
zaparzonej kawy do maczania biszkoptów.
Śliwki
rozdrobnić na gładki mus blenderem. Jeśli
są zbyt kwaśne, można je posłodzić cukrem pudrem.
Krem
tiramisu przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Do kremu dodać serek mascarpone
i jeszcze chwilkę miksować.
Spód blachy
wyłożyć uprzednio zmoczonymi w kawie biszkoptami.
1/2kremu wyłożyć na biszkopty i równomiernie
go rozsmarować po biszkoptach. Na krem nałożyć kolejną warstwę biszkoptów- ale
UWAGA-już teraz suche nie umoczone w niczym biszkopty! Biszkopty polać syropem
amaretto i wylać na nie mus ze śliwek. Następnie ułożyć kolejną warstwę suchych
biszkoptów ,polać je amaretto i wyłożyć na nie resztę kremu. Równiutko
rozsmarować. Całość można posypać płatkami czekolady, lub startą czekoladą.
Ciasto
włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Im dłużej się chłodzi tym jest
smaczniejsze. Życzę smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz