poniedziałek, 14 września 2015

Aromatyczne ciasto biszkoptowe ze śliwkami -BEZ PIECZENIA


Dziś śpieszę do was z pysznym i aromatycznym ciastem. Jest to ciasto szybkie do sporządzenia,bo nie wymaga pieczenia. Mimo iż jest schłodzone to dzięki aromatowi amaretto idealnie nadaje się na jesiennie dni do pysznej kawci J

Składniki:
2 duże paczki biszkoptów ok 400g (ja użyłam tych podłużnych z Lidla)
Krem do tortów o smaku Tiramisu (użyłam Delecta)
Serek mascarpone
0,5 kg śliwek świeżych
100ml syropu amaretto
Pół szklanki zaparzonej kawy do maczania biszkoptów.

Śliwki rozdrobnić na gładki mus blenderem.  Jeśli są zbyt kwaśne, można je posłodzić cukrem pudrem.
Krem tiramisu przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Do kremu dodać serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksować.
Spód blachy wyłożyć uprzednio zmoczonymi w kawie biszkoptami.
 1/2kremu wyłożyć na biszkopty i równomiernie go rozsmarować po biszkoptach. Na krem nałożyć kolejną warstwę biszkoptów- ale UWAGA-już teraz suche nie umoczone w niczym biszkopty! Biszkopty polać syropem amaretto i wylać na nie mus ze śliwek. Następnie ułożyć kolejną warstwę suchych biszkoptów ,polać je amaretto i wyłożyć na nie resztę kremu. Równiutko rozsmarować. Całość można posypać płatkami czekolady, lub startą czekoladą.
Ciasto włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Im dłużej się chłodzi tym jest smaczniejsze. Życzę smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz