piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowo-słonecznikowy z aromatycznym lukrem cytrynowym

Dziś zdradzę swój przepis na mój mazurek kajmakowo słonecznikowy.
Wiele osób pyta mnie o przepis, także ułatwię wam pracę




Mazurek składa się z 4 etapów pracy:
  1.     Upieczenie kruchego ciasta
  2.      Skarmelizowane słonecznika
  3.      Przygotowanie lukru cytrynowego
  4.      Udekorowanie mazurka
1.     Spód mazurka robię na bazie kruchego ciasta.
Składniki potrzebne do kruchego spodu:
3szkl.Mąki pszennej
1szkl cukru
Kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1jajko
Szczypta soli
3 łyżki śmietany(w razie potrzeby dodać)
Pozostałe składniki potrzebne do stworzenia mazurka kajmakowo-słonecznikowego:
1 puszka kajmaku lub masy krówkowej (ok 530g)
100g słonecznika
50g skondensowanej skórki z pomarańczy (może być także cytrynowa)
Rodzynki ok 50g

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, ugniatając ciasto. Ciasto powinno być twarde – nie kleiste. Ciasto włożyć na ok.60 min do lodówki. Po ok.godzinie,wykleić ciastem blaszkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną i  piec ok. 30min. (do zrumienienia)  w temp. 180 stopni.

2.     Słonecznik karmelizuję.
Skarmelizowanie słonecznika:
Nagrzewamy wysmarowaną tłuszczem (olejem) patelnię. Wysypujemy łuskany słonecznik i prażymy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aby słonecznik się nie przypalił. Gdy słonecznik się lekko zarumieni posypujemy go cukrem i znowu prażymy, ciągle mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukru. Cukier powinien się rozpuścić i oblepić ziarnka słonecznika.
 Wysypujemy słonecznik z patelni na duży talerz ,tak aby się zbytnio nie posklejał.

3.     Przygotowanie lukru cytrynowego:
Do 1/3 szklanki  ciepłej wody wsypać ok 4 łyżki cukru pudru i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Lukier powinien być gęsty,więc dodawać kolejno po jednej łyżce cukru pudru i mieszać aż osiągniemy satysfakcjonującą nas gęstość.
Aby stworzyć lukier cytrynowy należy dodać sok z cytryny lub ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego, jak nie macie cytryny pod ręką.

4.     Tworzenie mazurka

Kruche ciasto smaruję kajmakiem. Na kajmak sypię skarmelizowany słonecznik, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Całość polewam lukrem cytrynowym.

No to Wesołych mazurków wam życzęJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz