czwartek, 27 lutego 2014

Faworki na Piwie



Dziś dzielę się z wami przepisem na faworki. Są naprawdę pyszne i chrupiące jak od babci:P Ja takie faworki kojarzę z dzieciństwa, właśnie od babciJ
Faworki są najlepsze upieczone dzień wcześniej, ale nie jest to koniecznością. Moi chłopcy zjedli całą michę zaraz po upieczeniu J
Składniki:
0,5 kg mąki
4 żółtka (żółtka dodane do ciasta powodują iż ciasto jest kruche)
1 łyżka masła
200ml piwa (ewentualnie można dodać więcej jeśli ciasto jest zbyt twarde)
Szczypta soli
Olej, smalec do pieczenia
Cukier puder do posypania faworków

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Następnie ciasto wybijamy wałkiem, wystukujemy przez ok 10 min. Im dłużej stukamy ciasto tym większe będą później bąble!
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na cieniutki placek (jak na pierogi) a drugą przykryć ściereczką, aby nie obeschło.
Rozwałkowany placek tniemy na paseczki ok 2cm szerokości i 5 długości. Na środku każdego paseczka przecinamy nożem otwór, tak aby móc przeciągnąć przez niego jeden z rogów.

Następnie rozgrzewamy olej i roztopiony smalec na jednej patelni. Do rozgrzanego tłuszczu wkładany faworki tak aby całe zanurzyły się w tłuszczu. Faworki pieczemy na złocisty kolor z obu stron.

Upieczone faworki wykładamy na papier śniadaniowy lub ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem i jemyJ 

Smacznego tłustego czwartkuJ

3 komentarze:

  1. Dziś będę robić-lubię faworki, a te wyglądają pysznie. Na święta robię ciasteczka piwoszki i też są pyszne, podejrzewam, że ten przepis też mnie nie zawiedzie. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. no i po co ja tu weszłam? ... mniaaaaam !
    Ty kusicielko !! ;)

    OdpowiedzUsuń