Ostatnio
naszła mnie ochota na krewetki. Powstał
więc problem-Nigdy nie robiłam krewetek!
Poszperałam
zatem w necie i się dowiedziałam, że:
- krewetki
uwielbiają czosnek tzn. smakują najlepiej z czosnkiemJ
-smakują
najlepiej z piwem
- są bardzo
proste w przyrządzeniu
Trzy
wiadomości, które mnie zachęciły do działania.
I tak
postała moja wczorajsza kolacjaJ
Potrzebne
składniki:
200g
mrożonych oczyszczonych krewetek (jak macie świeże to jeszcze lepiej)
Do zamarynowania
krewetek potrzeba:
3 ząbki
czosnku
3 łyżki
oleju
Szczypta słodkiej
papryki
Pyszna salsa
do krewetek:
1 słodka
papryki
Pęczek zielonej
cebulki
Pęczek świeżej
mięty
2 łyżki
oliwy z oliwek
Ocet winny z
białego wina
Szczypta soli,
pieprz i szczypta cukru.
Na początek
marynujemy krewetki.
Drobno
posiekany czosnek (nie miażdżymy,bo siekany da lepszy smak) mieszamy z olejem i
papryką. Sól nie jest potrzebna do marynaty, bo krewetki mają słonawy smak.
I w tak
przygotowanej marynacie mieszamy nasze krewetki. Pozostawiamy na 30 min. W tym
czasie tworzymy salse.
Salsa do
krewetek:
Paprykę,cebulkę
i miętę drobno siekamy. Do posiekanych składników dodajemy oliwę i ocet na bazie białego wina (ostrożnie z
octem,bo może wyjść za kwaśne!). Całość doprawiamy pieprzem solą i cukrem.
Pozostawiamy do „przegryzienia” się salsy,a w
tym czasie pieczemy krewetki.
Zamarynowane
krewetki wykładamy na rozgrzaną patelnię (nie potrzebujemy tłuszczu do
pieczenia, bo krewetki marynowały się w oleju). Krewetki pieczemy ok 10 min. Kilka
razy przewracając je aby się nie przypiekły za bardzo. Na końcu zalewamy je
pozostałą marynatą i dusimy jeszcze chwilkę.
Tak
przyrządzone krewetki podałam z przygotowaną salsą i bagietką. No i oczywiście
piwka do popicia nie zabrakło J
Było
pyyyszne J
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz