piątek, 19 lutego 2016

Barszcz czerwony wg. Babci Agnieszki


Kochani dziś dzielę się z wami przepisem na barszcz wg. mojej śp.Babci Agnieszki. Bardzo lubiłam jej barszcz bo jest bardzo delikatny i…Pyszny!

Składniki:
4 buraki najlepiej te podłużne bo dają lepszy kolor
2 marchewki
1 pietruszka
Pół selera małego
Sól
Pieprz
Koncentrat barszczu KROKUS (do smaku)
Śmietana 18% do zabielenia

Dodatki:
Ugotowane i rozgniecione z masełkiem ziemniaczki
Jajko na twardo

Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Z warzyw gotujemy wywar (buraki,marchewki,seler,pietruszka) w osolonej wodzie. Gdy już uzyskamy czerwony wywar (po ok 1h),przecedzamy przez sito. Zostawiamy tylko wywar.
Doprawiamy wywar koncentratem KROKUS,pieprzem,solą. Na końcu wyciskamy sok z cytryny (wg uznania,ja daję z połowy cytryny). Zabielamy całość śmietaną.

Podajemy z łyżką ziemniaków i jajkiem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz