Kochani dziś dzielę się z wami przepisem na barszcz wg.
mojej śp.Babci Agnieszki. Bardzo lubiłam jej barszcz bo jest bardzo delikatny i…Pyszny!
Składniki:
4 buraki najlepiej te podłużne bo dają lepszy kolor
2 marchewki
1 pietruszka
Pół selera małego
Sól
Pieprz
Koncentrat barszczu KROKUS (do smaku)
Śmietana 18% do zabielenia
Dodatki:
Ugotowane i rozgniecione z masełkiem ziemniaczki
Jajko na twardo
Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Z warzyw gotujemy
wywar (buraki,marchewki,seler,pietruszka) w osolonej wodzie. Gdy już uzyskamy
czerwony wywar (po ok 1h),przecedzamy przez sito. Zostawiamy tylko wywar.
Doprawiamy wywar koncentratem KROKUS,pieprzem,solą. Na końcu
wyciskamy sok z cytryny (wg uznania,ja daję z połowy cytryny). Zabielamy całość
śmietaną.
Podajemy z łyżką ziemniaków i jajkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz