Składniki:
Świeży
makaron typu paski (kupuję w Lidlu)
Świeży brokuł
20dkg
pieczarek
Sól
Maggi
Sos:
Śmietana 18%
lub jogurt naturalny (zależy czy jesteście na diecie :P)
3 ząbki polskiego czosnku
szczypta
cukru
szczypta
soli
oregano
1 udko lub
ok 20 dkg udźca z kurczaka bez kości (można użyć też piersi z kurczaka)
Kurczaka
kroję w kosteczkę i piekę na patelni,przyprawiając tylko solą i maggi. Jeśli to
udko to szybciej będzie obkroić jeszcze surowe mięsko i pokroić na małe
kawałeczki.
Pieczarki
obieram,kroję na plasterki i wrzucam na patelnię do upieczonego już kurczaczka
i jeszcze chwilkę podpiekam,aby pieczarki doszły.
Brokuł
gotuję w osolonej wodzie,odcedzam,kroję na mniejsze bukieciki i wrzucam na
patelnię z kurczakiem i pieczarkami. Wszystko znowu troszkę przypiekam razem.
Makaron
gotuję,odcedzam. I ugotowany makaron wrzucam do patelni z resztą składników i
wszystko mieszam. Można chwilkę podpiec jeszcze,ale to nie jest już konieczne.
Przygotowuję
do tego wszystkiego sos:
Składniki:
Czosnek
miażdżymy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą,cukrem i oregano. Ja daję
więcej cukru,aby sos był słodko-ostry.
Nakładamy
danie na talerz i polewamy sosem czosnkowymJ
Smacznego:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz