sobota, 11 marca 2017

Zapiekanka ze szpinaku i batatów

Składniki:
2 duże bataty
1 paczka mrożonego szpinaku (jeśli macie świeży to jeszcze lepiejJ)
3 białka jaj
1 ser typu Feta
1 mozzarella
2 ząbki czosnku
Sól
Obieramy bataty i kroimy w cienkie plastry. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy bataty i ponownie lekko kropimy oliwą. Bataty pieczemy w temp.200 stopni przez ok 15 minut (aż zmiękną).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podpiekamy posiekane ząbki czosnku i następnie wrzucamy na patelnię rozmrożony uprzednio szpinak. Całość dusimy na patelni. Doprawiamy solą.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i łączymy ze sobą.
Bataty przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym chcemy przyżądzić zapiekankę. Na bataty wykładamy warstwowo szpinak oraz pianę z jaj i sera feta. Całość pokrywamy pokrojoną w plastry mozzarellą.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180st (góra/dół) przez ok 20-30 minut. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz