Składniki:
2 duże bataty
1 paczka mrożonego szpinaku (jeśli macie świeży to jeszcze
lepiejJ)
3 białka jaj
1 ser typu Feta
1 mozzarella
2 ząbki czosnku
Sól
Obieramy bataty i kroimy w cienkie plastry. Formę do
zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy bataty i ponownie lekko kropimy oliwą.
Bataty pieczemy w temp.200 stopni przez ok 15 minut (aż zmiękną).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podpiekamy posiekane ząbki
czosnku i następnie wrzucamy na patelnię rozmrożony uprzednio szpinak. Całość
dusimy na patelni. Doprawiamy solą.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy
pokrojony w kostkę ser feta i łączymy ze sobą.
Bataty przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym chcemy
przyżądzić zapiekankę. Na bataty wykładamy warstwowo szpinak oraz pianę z jaj i
sera feta. Całość pokrywamy pokrojoną w plastry mozzarellą.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180st
(góra/dół) przez ok 20-30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz