sobota, 9 listopada 2013

ZAPIEKANKA Z KALAFIORA W SOSIE BESZAMELOWYM

Ostatnio sporządziłam fenomenalną zapiekankę. 
Jako, że jestem matką, bardzo często  nie mam czasu rozmyślać co ugotować. Muszę działać szybko :] I tak otwarłam lodówkę i postanowiłam przyrządzić zapiekankę z resztek. Mój mąż uwielbia moje obiady z resztekJ Uważa, że są najlepsze.
Zapiekanka z kalafiora w sosie beszamelowym- to był mój pomysł na obiad.
Zapiekanka była idealnym rozwiązaniem, ponieważ  miałam 20 minut na sporządzenie obiadu. Po tym czasie musiałam wyjść z dzieckiem na zajęcia.
Zapiekankę przygotowałam i lekko podpiekłam, co mi zajęło 20 MINUT!
A gdy wróciłam dopiekłam zapiekankę i obiad gotowy J
No to dzielę się przepisem:

Do sporządzenia zapiekanki z kalafiora potrzebne będą takie składniki jak:
Kalafior- cała główka
Por
Szynka (najlepiej surowa polędwiczka, ale może być też typu „gotowana”)-wegetarianie mogą zastąpić szynkę np. startą surową marchewką,albo selerem.
Ser żółty- ja wybrałam z dziurami, gdyż ma wyrazisty smak.
Sos beszamel :
2 szklanki mleka
ćwierć kostki masła tj ok 50g
2 łyżki mąki pszennej
Z masła i mąki robimy zasmażkę:
Roztopić masło,do rozgrzanego masła  dodać mąkę. Smażymy chwilkę ale nie przyrumieniamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę  stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Ma powstać sos gęstości śmietany( W razie potrzeby dodać mleka). Sos doprawić wg uznania solą,pieprzem i cukrem. Ja daję mniej więcej ile soli tyle cukru, aby uzyskać słonawo-słodki smak.

Kalafior dzielimy na bukieciki i go lekko blanszujemy (czyli wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok 3minuty,następnie odcedzamy).
Szynkę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce.

Będzie nam potrzebne żaroodporne naczynie do piekarnika, najlepiej z pokrywką.
Na dno takiego naczynia wlewamy troszkę sosu beszamel i go rozsmarowujemy po dnie.
Na sos wysypujemy bukieciki zblanszowanego kalafiora. Kalafior posypujemy szynką i porem. Wszystko zalewamy resztą sosu beszamel, tak aby cały kalafior był nim polany. Całość posypujemy startym serem.
Naczynie przykrywamy pokrywką.
Pieczemy w temperaturze 190st ok 30 minut (góra i dół). Po 30minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze przez 10 minut tak aby ser się lekko zrumienił.
Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu moja zapiekanka.

Sos beszamel w połączeniu z żółtym serem idealnie uwydatnił z kalafiora to co najlepsze. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz