Ostatnio sporządziłam
fenomenalną zapiekankę.
Jako, że
jestem matką, bardzo często nie mam
czasu rozmyślać co ugotować. Muszę działać szybko :] I tak otwarłam lodówkę i
postanowiłam przyrządzić zapiekankę z resztek. Mój mąż uwielbia moje obiady z
resztekJ
Uważa, że są najlepsze.
Zapiekanka z
kalafiora w sosie beszamelowym- to był mój pomysł na obiad.
Zapiekanka
była idealnym rozwiązaniem, ponieważ miałam 20 minut na sporządzenie obiadu. Po tym
czasie musiałam wyjść z dzieckiem na zajęcia.
Zapiekankę
przygotowałam i lekko podpiekłam, co mi zajęło 20 MINUT!
A gdy
wróciłam dopiekłam zapiekankę i obiad gotowy J
No to dzielę
się przepisem:
Do
sporządzenia zapiekanki z kalafiora potrzebne będą takie składniki jak:
Kalafior-
cała główka
Por
Szynka (najlepiej
surowa polędwiczka, ale może być też typu „gotowana”)-wegetarianie mogą
zastąpić szynkę np. startą surową marchewką,albo selerem.
Ser żółty-
ja wybrałam z dziurami, gdyż ma wyrazisty smak.
Sos
beszamel :
2 szklanki
mleka
ćwierć
kostki masła tj ok 50g
2 łyżki mąki
pszennej
Z masła i
mąki robimy zasmażkę:
Roztopić
masło,do rozgrzanego masła dodać mąkę.
Smażymy chwilkę ale nie przyrumieniamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Ma
powstać sos gęstości śmietany( W razie potrzeby dodać mleka). Sos doprawić wg
uznania solą,pieprzem i cukrem. Ja daję mniej więcej ile soli tyle cukru, aby
uzyskać słonawo-słodki smak.
Kalafior
dzielimy na bukieciki i go lekko blanszujemy (czyli wrzucamy do gotującej się
osolonej wody i gotujemy ok 3minuty,następnie odcedzamy).
Szynkę
kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce.
Będzie nam
potrzebne żaroodporne naczynie do piekarnika, najlepiej z pokrywką.
Na dno
takiego naczynia wlewamy troszkę sosu beszamel i go rozsmarowujemy po dnie.
Na sos
wysypujemy bukieciki zblanszowanego kalafiora. Kalafior posypujemy szynką i
porem. Wszystko zalewamy resztą sosu beszamel, tak aby cały kalafior był nim
polany. Całość posypujemy startym serem.
Naczynie
przykrywamy pokrywką.
Pieczemy w
temperaturze 190st ok 30 minut (góra i dół). Po 30minutach zdejmujemy pokrywkę
i zapiekamy jeszcze przez 10 minut tak aby ser się lekko zrumienił.
Mam
nadzieję, że i wam przypadnie do gustu moja zapiekanka.
Sos beszamel
w połączeniu z żółtym serem idealnie uwydatnił z kalafiora to co najlepsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz