Składniki:
3 cykorie
6 plasterków
żółtego sera
3 duże
plastry dobrej szynki
Sos beszamel:
2 szklanki mleka
ćwierć
kostki masła tj ok 50g
2 łyżki mąki
pszennej
Z masła i
mąki robimy zasmażkę:
Roztopić
masło,do rozgrzanego masła dodać mąkę.
Smażymy chwilkę ale nie przyrumieniamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Ma
powstać sos gęstości śmietany( W razie potrzeby dodać mleka). Sos doprawić wg
uznania solą,pieprzem i cukrem. Ja daję mniej więcej ile soli tyle cukru, aby
uzyskać słonawo-słodki smak.
Cykorie wrzucamy
do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 minut. Następnie wyjmujemy z
wody. Odcinamy końcówki cykorii, w celu złagodzenia gorzkiego posmaku.
Dno
żaroodpornego naczynia smarujemy sosem beszamelowym. Wkładamy do naczynia cykorie
owinięte plasterkiem szynki. Na wierzchu każdej cykorii kładziemy po dwa
plasterki sera. Całość polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Im więcej sosu
tym szybciej cykorie zmiękną.
Piekarnik
nagrzewamy do 200 stopni.
Przykrywamy
naczynie z cykoriami pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 50 minut. Następnie odkrywamy zapiekankę i
pieczemy jeszcze 15 minut.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz