czwartek, 17 października 2013

ZAPIEKANKA Z CYKORII W SOSIE BESZAMELOWYM


Składniki:
3 cykorie
6 plasterków żółtego sera
3 duże plastry dobrej szynki

Sos beszamel:
2 szklanki mleka
ćwierć kostki masła tj ok 50g
2 łyżki mąki pszennej
Z masła i mąki robimy zasmażkę:
Roztopić masło,do rozgrzanego masła  dodać mąkę. Smażymy chwilkę ale nie przyrumieniamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę  stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Ma powstać sos gęstości śmietany( W razie potrzeby dodać mleka). Sos doprawić wg uznania solą,pieprzem i cukrem. Ja daję mniej więcej ile soli tyle cukru, aby uzyskać słonawo-słodki smak.


Cykorie wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 minut. Następnie wyjmujemy z wody. Odcinamy końcówki cykorii, w celu złagodzenia gorzkiego posmaku.
Dno żaroodpornego naczynia smarujemy sosem beszamelowym. Wkładamy do naczynia cykorie owinięte plasterkiem szynki. Na wierzchu każdej cykorii kładziemy po dwa plasterki sera. Całość polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Im więcej sosu tym szybciej cykorie zmiękną. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Przykrywamy naczynie z cykoriami pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 50 minut. Następnie odkrywamy zapiekankę i pieczemy jeszcze 15 minut.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz