poniedziałek, 29 lipca 2013

Pizza jak z pizzeri,sos czosnkowy

Ponieważ gro osób pyta mnie o moją pyszną pizze,to właśnie teraz się nią podzielę :) Przepis na pizze zaczerpnęłam gdzieś z internetu i po kilkakrotnym zrobieniu troszkę ją ulepszyłam:)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
przyprawa kebab-gyros lub przyprawa do pizzy (zależy z czym robicie pizze),oregano
papryka słodka
2 garście płatków owsianych
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Natępnie zabieramy się za przygotowanie drożdży:
5dkg drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki ciepłej wody i pół szklanki ciepłego mleka
szczypta cukru do drożdży
Drożdże mieszamy z oliwą,mlekiem,wodą i szczyptą cukru.

Drożdże wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno odchodzić od ręki (nie powinno się kleić do ręki) i być nie zbyt twarde (takie jak na pierogi).
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ręczniczkiem. Odstawiamy na ok 15min do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy składniki na pizzę wg uznania. Do pizzy z przyprawą kebab-gyros polecam przypieczone kawałki piesi z kurczaka. 
Bardzo dobra jest także pizza z tuńczykiem- jako pizza wegetariańska. Polecam również pizze z salami i oliwkami. Co kto lubi:)) No i oczywiście warto też dać ser żółty:) Duuueżo sera lubię:)

Gdy ciasto wyrośnie,rozwałkowujemy je tak,aby powstał bardzo cieniutki placek (tak jak na pierogi:P). 
Placek najlepiej już teraz przeżyć na blachę wyłożoną papierem,na której będziemy piec pizze. Można zrobić wokół pizzy brzeg z serem w środku co pozwoli nam ładnie uformować koło.
Placek pizzy smarujemy ketchupem i nakładamy porządane składniki. Na końcu posypujemy serem żółtym.
Na końcu można jeszcze posypać pizze oregano lub przyprawą do pizzy.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na termoobiegu ok 8min (do zrumienienie się ciasta).


No i przepis na mój ulubiony SOS CZOSNKOWY :
Składniki:
Śmietana 18% lub jogurt naturalny (zależy czy jesteście na diecie :P)
3 ząbki  polskiego czosnku
szczypta cukru
szczypta soli
oregano
Czosnek miażdżymi i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą,cukrem i oregano. Ja daję więcej cukru,aby sos był słodko-ostry.

Smacznego!



1 komentarz: