środa, 31 lipca 2013

Pierś z kurczaka w cieście- kotleciki

Składniki:
Pierś z kurczaka pojedyncza
2 jaja
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwę do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i solimy.


Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy kolejno miksując żółtka,mąkę,majonez.

Powinna powstać gęsta lecz lejąca się masa


Ciasto doprawiamy solą i pieprzem.
Do powstałej masy wrzucamy pokrojoną pierś i mieszamy.

Nakładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą obtoczone kawałki mięsa formując małe placuszki.

Pieczemy na średnim ogniu (aby wszystko się dobrze dopiekło) z dwóch stron.

Tak powstałe kotleciki można podać np. z ziemniaczkami.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz