wtorek, 30 lipca 2013

Racuchy z jabłkami

Składniki:
2 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki kefiru
1,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru 
cukier do obtaczania jabłek
cukier puder do posypania racuchów
Jabłka
Oliwa do pieczenia

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy żółtka i cukier na przemian miksując. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać kefir i mleko i wszystko zmiksować to uzyskania jednolitej konsystencji. Musi powstać gęsta masa(jak gęsta śmietana). W razie potrzeby dodać mąki.
Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Plasterki jabłek obtaczać w cukrze i cieście (Ja wrzucam obtoczone cukrem jabłko do miski z ciastem na racuchy,obtaczam je i wykładam łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą),nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą. Racuchy bardzo chłoną tłuszcz,dlatego zdrowiej jest zastosować oliwę z oliwek. Piec do zrumienienia,najlepiej na średnim ogniu,aby jabłko zdążyło zmięknąć. 
Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz