Robiłam
wcześniej pizzę i zostało mi 50g drożdży i tak sobie myślałam jak je
wykorzystać…. Zainspirowana blogiem małej cukierenki upiekłam rogaleJ
Przepis jest
prosty i szybki, choć czasochłonny :P Ciekawe? To zapraszam do lekturyJ
Rogaliki
pieczone są z ciasta drożdżowego.
Potrzebne składniki:
4 szklanki
mąki pszennej
1 kostka
miękkiej margaryny
1 szklanka
śmietany 30 lub 18% (ja robiłam z 18%)
3 żółtka
Białko do
obtoczenia rogali
50g drożdży
5 łyżek
cukru
Cukier do
obtoczenia rogali oraz cukier puder do posypania już gotowych rogali.
I do
nadzienia jakaś konfitura lub czekolada.
Na początku
należy rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy cukier się rozpuści i drożdże staną się troszkę
płynne dodać śmietanę i całość wymieszać. Wsypać mąkę, dodać margarynę i żółtka
i dobrze wygnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste dodać mąki, a gdy zbyt
twarde to można dodać śmietanę.
No i teraz
część czasochłonna- ciasto wstawić do lodówki na 2 godzinyJ
Po dwóch
godzinach wyjąć ciasto z lodówki, ugnieść jeszcze chwilkę posypując mąką i
następnie rozwałkować na grubość ok 3mm. Ciasto pociąć na kwadraty wielkości
ok10 cm (chyba, że chcemy większe bądź mniejsze rogale). Na rogu każdego
kwadracika położyć konfiturę bądź czekoladę i zwijać w rulon po skosie i
kształtować rogale. Rogale obtoczyć w rozbitym białku, a potem w cukrze.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160st. Termoobieg
aż się przyrumienią (ok. 20min) . Upieczone rogale obsypać cukrem pudrem i się
delektowaćJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz