poniedziałek, 17 lutego 2014

Placuszki z kaszy jęczmiennej i sosem czosnkowym

1 szklanka Kaszy jęczmienna pęczak
20dkg sera żółtego
3 jajka (jedno będzie do panierki)
Główka czosnku
Oregano
Sól
Czosnek granulowany
Kefir
Śmietana 18%
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ją odcedzamy i studzimy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z ostudzoną już kaszą. Dodajemy 2 jajka i wszystko mieszamy. Mase doprawiamy oregano i 3 ząbkami czosnku (oczywiście zmiażdżonymi). Z tak powstałej masy formujemy placuszki i obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
Między czasie, gdy placuszki się będą piekły, przygotowujemy sos.
Szklankę kefiru i 3 łyżki śmietany mieszamy ze sobą. Doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz czosnkiem zmiażdżonym, no i solą.

Upieczone placuszki podajemy z  przygotowanym sosem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz