1 szklanka Kaszy jęczmienna pęczak
20dkg sera żółtego
3 jajka (jedno będzie do panierki)
Główka czosnku
Oregano
Sól
Czosnek granulowany
Kefir
Śmietana 18%
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ją odcedzamy i
studzimy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z ostudzoną już kaszą. Dodajemy 2
jajka i wszystko mieszamy. Mase doprawiamy oregano i 3 ząbkami czosnku
(oczywiście zmiażdżonymi). Z tak powstałej masy formujemy placuszki i obtaczamy
je w jajku i bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
Między czasie, gdy placuszki się będą piekły, przygotowujemy
sos.
Szklankę kefiru i 3 łyżki śmietany mieszamy ze sobą.
Doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz czosnkiem zmiażdżonym, no i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz