środa, 26 lutego 2014

Tarta z porem i boczkiem

Składniki do spodu:
2 szkl. mąki (tj.210g)
140g masła(tj.3/4 kostki)
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki śmietany

Ze wszystkich składników ugniatamy ciasto. Tak długo aż będzie ścisłe. Schładzamy ciasto 15 min w lodówce. Następnie wyklejamy nim formę, pozostawiając ok ź ciasta na później. Ciasto na formie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Ciasto pieczemy 10-12 min. w temp 200 stopni.
Gdy ciasto się upiecze, pozostałym ciastem (tą ź) wyklejamy brzegi tarty.
Składniki do farszu:
200g boczku
1 duży por
2 jajka
100 ml gęstej śmietany 22%
200 g sera żółtego
sól
pieprz

Por gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem masła. Gdy por będzie miękki dobrze go odcedzamy. Boczek kroimy na malutkie kawałki. Białka jajek ubijamy, następnie to białek wrzucamy żółtka i śmietanę i nadal ubijamy, do uzyskania gęstej piany.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki wylewamy na upieczoną tarte. Wstawiamy do piekarnika na 35min i pieczemy w temp 200stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz