środa, 26 lutego 2014

Pierogi Ruskie


(ok 50 PIEROGÓW)
Składniki:
400 g sera białego półtłustego
5 cebul
1,5-2kg ziemniaków
80dkg mąki
2 szklanki gorącej wody
łyżka oleju
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy

Farsz:
Ziemniaki ugotować. Cebulkę przypiec na złocisty kolor.
Ugotowane ziemniaki potłuc.
Ziemniaki, cebule, ser wymieszać razem. Przyprawić solem, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z wodą i ugniatać ciasto tak długo aż będzie jednolitą masą…

Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanka kółka. Do wyciętych kółek wsadzać farsz i formować pierogi.
Pirogi wrzucić do gotującej sie wody.  Poczekać aż pierogi wypłyną na wierzch. Gotować  ok.5 min na wolnym ogniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz